Lerend spelen in een zonnepark

P02013_Zonnepark+Zeewolde_Batterij_20190619.jpg

Voor een locatie van Staatsbosbeheer in Zeewolde ontwierpen wij met Solarfields een natuur speelplaats. De inrichtingsopgave bestond uit een deel in te richten als zonne-energie-park en een deel als natuurspeelplaats. Deze combinatie vinden wij een unieke gelegenheid voor de bewustwording van energiegebruik versus -opbrengsten. BRO bedacht een ‘gebiedsbatterij’ die de krachtbron voor de natuurspeelplaats levert. In onze visie ‘Energiek’ beschrijven en verbeelden wij op welke wijze zonne-energie zichtbaar opgeslagen wordt. De gebiedsbatterij maakt het mogelijk om spelenderwijs te leren wat zonne-energie oplevert en betekent.

Met voldoende energieopslag – hoe meer gewichten aan de katrollen hangen des te meer energie voorradig is - kun je met het pontje het water oversteken naar de uitkijktoren. Het zit namelijk zo: de zonne-energie stuurt een elektromotor aan die vervolgens gewichten één-voor-één omhoog brengt. Zichtbaar bij zonnepiekuren vult de batterij zich met potentiële energie.
Als jij en je vriendjes naar de overzijde willen, haal je de hendel op het pontje over, zodat één van de gewichten langzaam ontgrendeld wordt. Het gewicht zakt en stelt de aandrijving van het pontje in werking. De looplengte van het gewicht is afgestemd met de drijflengte van het pontje, zodat het pontje altijd aan één van de opstapplaatsen geparkeerd staat. Staan alle gewichten op het maaiveld dan moet eerst de zon weer gaan schijnen om het vlot te kunnen gebruiken. Als je daarop niet wilt wachten, zul je om naar de uitkijktoren te komen toch echt de recreatieve route moeten volgen…

BRO Ontwerp